Var søndag den 16. oktober 2022 den bedste dag i dansk sportsvogns historie?

Søndag den 16. oktober 2022 var en historisk dag i dansk motorsport.

Søndag formiddag sikrede GMB Motorsport sig GT3 mesterskabet i Michelin Le Mans. Det gjorde de i kraft af bil #55 med Kasper H. Jensen og Kristian Poulsen var den bedst scorende bil henover sæsonen. Selve løbet sluttede de bag søster-Hondaen #88 med Jan Magnussen og Lars Engelbreckt Pedersen. Holdets 3. bil med Jens Møller og Gustav Birch udgik efter en påkørsel fra en konkurrent.

Med pointhøsten, og ikke mindst sejre til alle 3 biler henover sæsonen, satte holdet sig på de tre første pladser i mesterskabet, med #55 foran #88 og #44. Det sikrer holdet en invitation til 24 timers løbet i Le Mans 2023.

Samtidig sluttede COOL Racing #69 med Malthe Jakobsen og Maurice Smith på 4. pladsen, og Team Thor #77 med Audunn Gudmundsson og Michael Markussen på 5. pladsen. For bil #69 startede sæsonen skidt med en teknisk defekt, efterfulgt af sejr på Imola, og derefter en afkørsel ved det andet af Road To Le Mans løbene på Le Mans banen. Så samlet sluttede de firer i mesterskabet. Sæsonresultaterne for 77’eren har været meget svingende, med kun få point samlet, og derved sluttede de 18’er i mesterskabet.

GMB Motorsport Honda #55 & #88
Photo: JJ Media

Så springer vi videre til søndag eftermiddag og ELMS løbet.

Her leverede David Heinemeier Hansson, Fabio Scherer, og Pietro Fittipaldi en 4. plads med Inter Europol Competition #43, og fulgte dermed op på andenpladsen fra Spa. Desværre har deres sæson været noget ustabil, så det blev blot til en 8. plads i mesterskabet – lige midt i feltet. Nicklas Nielsen, Alessio Rovera og Francois Perrodo sluttede ikke kun toer i LMP2 Pro/Am kategorien i løbet, men også i mesterskabet.

I LMP3 var der den total succes for COOL Racing #17 med Michael Benham, og føromtalte Maurice Smith og Malthe Jakobsen, da de ikke blot vandt løbet, men også mesterskabet. Deres direkte konkurrenter fra Inter Europol Competition #13 var i en komfortabel føring, men fik en punktering, og efterfølgende kørte de af banen, og ramlede sammen med en konkurrent – og var derfor ude af løbet. Selvom både Smith og Benham var hurtige til at sige at det måske ikke var helt fair at de blev mestre, så skal man huske på at 17’eren blev kørt af banen og måtte udgå hele to gange i sæsonen, mens henholdsvis Benham og Smith var bag rattet på Monza og Spa. Og 13’eren startede med at blive udelukket på grund af en komponent i differentialet ikke overholdt reglementet. Så plus og minus – og der var trods alt to sejre til holdet gennem sæsonen – men #17 kørte sig i den grad til mesterskabet med 6 ud af 6 Pole Postions fra Malthe, hvilket er ny rekord i ELMS, og dermed også 6 bonus point – og mesterskabet blev vundet med 5…

Dertil kom RLR Mspprt #5 med Nick Adcock, Alex Kapadia og Michael Jensen hjem på 5. pladsen, og sluttede dermed en stabil sæson af, som startede på podiet på Circuit Paul Ricard i april måned, med en 4. plads i mesterskabet, blot et point fra 3. pladsen.

COOL Racing #17
Photo: JJ Media

I GTE var der Dannebrog overalt på podiet. Iron Lynx Ferrari #83 med Sarah Bovy, Doriane Pin og Michelle Gatting kørte deres første ELMS sejr hjem, hvor de lammetævede alle konkurrenterne. Det var første gang at en bil med kvindelige kørere vandt et ACO ræs. Dagen inden havde de sat den første Pole Position med Bovy bag rattet. Det var nok til at holdet sluttede 3’er i mesterskabet.

På andenpladsen sluttede Ahmad Al Harthy, Samuel de Haan og Marco Sørensen med Oman Racing with TF Sport #69. Den trio vandt på Imola i maj måned, men de manglende point fra åbningsløbet, hvor Al Harthy blev kørt af banen efter få omgange, og fik styretøjet ødelagt og måtte udgå, gjorde at de ikke kunne være med helt til sidst, og sluttede 5’er i mesterskabet.

På tredjepladsen i løbet sluttede Kessel Racing Ferrari #57 med Takeshi Kimura, Frederik Schandorff og Mikkel Jensen. Det var deres 3. podie ud af 6 mulige i sæsonen – og hvordan havde det ikke set ud, hvis ikke bilen var blevet udelukket på grund af forkert frihøjde i forhold til reglementet på Imola, hvor de også sluttede på podiet – tjae, mesterskabet missede de med blot 4 point.

Så for at opsummere
– 4. og 5. plads i Michelin Le Mans Cup LMP3
– 2. og 3. plads i Michelin Le Mans Cup GT3
– 4. plads LMP2
– 2. plads i LMP2 Pro/Am
– 1. og 5. plads i LMP3
– 1-2-3 i GTE

Dertil mesterskabsplaceringer
– 4. og 18. plads i Michelin Le Mans Cup LMP3
– 1-2-3 i Michelin Le Mans Cup GT3
– 8. plads i LMP2
– 2. plads i LMP2 Pro/Am
– 1. og 4. plads i LMP3
– 2., 3., og 5. plads i GTE

Og så vender vi tilbage til åbningsspørgsmålet – var søndag den 16. oktober 2022 den bedste dag i dansk sportsvognshistorie?

Tjae – breddemæssigt er det nok et ja. Men vi skal så absolut ikke benægte Jens Winther Snr, og den første danske Le Mans deltagelse i 1983, og sidenhen 1984. 85 og 86 med eget team og URD BMW raceren, John Nielsens Le Mans sejr i 1990, Tom Kristensens Le Mans sejr i 1997, og efterfølgende mangedobbelte succeser, Jan Magnussens 4 GT sejre.

Team Essex LMP2 Le Mans sejren i 2009, FIA WEC mesterskabstitlerne til Aston Martin kørerne Kristian Poulsen og David Heinemeier Hansson i 2014, efterfulgt af Nicki Thiim og Marco Sørensen i 2016, og VM titlen i 2019-20 sæsonen.

Tom K’s VM titel i 2013, Michael Christensens VM titel i 2018-19, Mikkel Jensens ELMS LMP3 titel i 2019 – og alle de andre sejre og titler som er kommet over årene. Ja, alle disse har været med til at øge interessen i Danmark, hos både sponsorer men også kørere, så de unge talenter ikke bare tænker Formel 1, men også se sportsvogne som en mulighed for en karriere. Men mange af dem er kommet som dagsresultater, eller uden sammenfald med andre danske resultater på samme bane, samme dag.

Så mon ikke at vi slutter med at svare JA til spørgsmålet.

Relaterede nyheder